Co powiedzieć, gdy nie ma się pojęcia (lub ma się niewielką wiedzę)

Jak poradzić sobie podczas degustacji wina, nawet jeśli nie ma się o nim pojęcia!

Ach, tajemniczy świat wina! Cóż za tajemnicza przyjemność dać się porwać jego urzekającym aromatom i wyśmienitym smakom. Ale przyznajmy szczerze, że kiedy przychodzi czas na rozmowę o odmianach winogron, terroir i rocznikach, niektórzy z nas szybko czują się zagubieni.

Nie panikuj jednak, ponieważ dzięki odrobinie sprytu i kilku sztuczkom możesz z łatwością wcielić się w rolę prawdziwego eksperta od wina, nawet jeśli nie jesteś mistrzem w tej dziedzinie. Oto jak zostać mistrzem degustacji, nie mając pojęcia, o czym się mówi!

1. Opanuj sztukę blefowania

Pierwszą zasadą, aby uchodzić za eksperta od wina, jest opanowanie sztuki blefowania. Używaj w rozmowach terminów takich jak „bukiet”, „taniny” i „terroir”, wypowiadając je z pewnością siebie i przekonaniem. Nikt nie będzie wiedział, że nie masz pojęcia, o czym mówisz! No cóż, zawsze możesz kupić wino dla początkujących nigdy nie wiadomo 😉

2. Graj na emocjach

Kiedy degustujesz wino, nie poprzestawaj na jego opisie, opowiedz historię z nim związaną. Opowiedz o regionie, z którego pochodzi, o jego pełnym pasji winiarzu, o rzemieślniczych metodach produkcji. Ludzie będą tak zafascynowani Twoimi opowieściami, że zapomną zapytać Cię o Twoją rzeczywistą wiedzę na temat wina.

3. Postaw na inscenizację

Aby być wiarygodnym ekspertem w dziedzinie wina, inscenizacja ma ogromne znaczenie. Zainwestuj w wyrafinowany korkociąg z dźwignią , kieliszki eleganckie kieliszki, a może nawet imponująca karafka do wina . Dzięki odpowiedniemu wyposażeniu nikt nie będzie wątpił w Twoją wiedzę!

4. Bądź wymijający

Wreszcie, jeśli znajdziesz się w impasie i nie będziesz w stanie odpowiedzieć na pytanie dotyczące wina, bądź wymijający. Używaj niejasnych wyrażeń, takich jak „To złożone wino o pięknej strukturze” lub „Ma bardzo wyrazisty bukiet”. Nikt nie będzie wiedział, że nie masz pojęcia, o czym mówisz!

W końcu udawanie eksperta od wina, będąc oszustem, nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy odrobina blefu, spora dawka emocji, starannie przygotowana inscenizacja i odrobina fantazji, a staniesz się niekwestionowanym mistrzem wieczorów degustacyjnych. A więc na zdrowie i niech żart będzie z Tobą!


Nigdy nie zapominaj, że nadużywanie alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia, należy pić z umiarem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *