Odkryj nasze 5 wskazówek, jak zapobiegać utlenianiu się wina w otwartej butelce
1. Użyj pompy próżniowej
> Zobacz nasze rozwiązania w zakresie pomp próżniowych do wina
2. Przelej wino do mniejszej butelki
Jeśli masz butelkę wina, która jest w połowie pusta, przelej resztę do mniejszej butelki, aby zmniejszyć ilość powietrza mającego kontakt z winem. Wybierz butelkę, która odpowiada pozostałej ilości, aby zminimalizować ilość tlenu. Aby uniknąć straty wina podczas tej czynności, zalecamy użycie odpowiedniego lejka. Istnieją lejki do wina z filtrem, które dodatkowo zatrzymują osad często występujący na dnie butelek czerwonego wina.
3. Używaj hermetycznych korków silikonowych
Hermetyczne korki silikonowe zostały zaprojektowane tak, aby tworzyć barierę nieprzepuszczającą powietrza. Aby zapobiec utlenianiu, po otwarciu butelki należy wymienić oryginalny korek na silikonowy. Istnieją również opatentowane systemy, które pozwalają zatrzymać proces utleniania i tym samym zapobiec tworzeniu się kwasu octowego, który psuje wino. Te korki typu „wszystko w jednym” mogą być bardzo praktyczne, ale mają ograniczoną żywotność (5 lat lub 1000 użyć).
- –
4. Przechowuj wino w lodówce
Ciepło przyspiesza proces utleniania, dlatego przechowuj wino w lodówce, nawet jeśli jest to wino czerwone. Zimno spowolni proces utleniania i zachowa świeżość wina.
5. Używaj gazu ochronnego
Istnieją specjalne spraye z azotem lub argonem, które chronią wino przed utlenianiem. Rozpylając niewielką ilość gazu obojętnego do butelki przed jej zamknięciem, tworzy się warstwę ochronną nad winem, która zapobiega kontaktowi tlenu z płynem. Marka Coravin wprowadziła innowację na rynek winiarski, oferując system nalewania wina do kieliszków bez otwierania butelki. Wypity trunek jest zastępowany gazem obojętnym. Otwartą butelkę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy.
Stosując się do tych wskazówek, można przedłużyć okres przechowywania otwartego wina i delektować się każdym łykiem tak samo jak pierwszego dnia.